Heureka
Letní tábor - akce pro děti i dospělé

Léto 2000 - Milénium

IlustracePřelom tisíciletící nás nemohl nechat chladnými, mnozí proroci mluvili o apokalypse bez naděje na přežití, jedině náš Ibrahym dal lidstvu šanci...

...Rok 2000, tolik bujarého veselí a radosti a teď? Jak směšné se dnes zdají obavy z přechodu počítačů na nové tisíciletí, když americká NASA a ruští vědci z kosmodromu Bajkonur hlásí obrovský neznámý objekt, který se blíží k naší sluneční soustavě. Všechny výpočty shodně potvrzují nemilosrdnou pravdu: srážka se Zemí je neodvratná, předpokládaný čas střetu - 4.9.2000 v 11:55:01 GMT. Jediná šance lidstva je přesun v čase o 222 let dál do budoucnosti. Podle proroctví Nostradama se těsně před katastrofou na Zemi objeví časoprostorová brána, která otevře cestu do minulosti, avšak k cestě do budoucnosti, ve které v té době bude existovat pět nových kontinentů: Aurela, Loor, Taurie, Pirrus a Fremenie, je zapotřebí sedmi elementů. Vybraní jedinci se pokusí elementy roztroušené v minulosti najít a spojit dohromady ve stanovený čas u časoprostorové brány. Potom snad...

The New York Times 30.6.2000
Znění uvedeného článku, který obletěl svět, jsme získali od věštce Ibrahyma a je jasné, že jsme museli spolu s dětmi udělat vše pro záchranu lidstva. Museli jsme se vypravit hluboko do historie a najít všechny elementy. Připravit se na život v budoucnosti, vytvořit kulturu, zvyky a rozhodnout se, zda budeme Aureliané, Looriané, Pirrové, Taurové nebo Fremeni.

Děti během tábora okusily, jak chutná návštěva historie, možná je překvapilo, co všechno se tam může přihodit a s čím se musely potýkat. Při pokusu zachránit co se dá, navštívily:

  • Třetihory - v tomto období začala jejich cesta
  • V dávném pravěku musely najít ruiny osady Ullrua a objevit druhý element
  • Při potopě světa za časů Noa se další element dostal do archy, kterou musely vypátrat
  • Starověké Řecko - po stopách bájného hrdiny Odyssea tváří tvář všem jeho dobrodružstvím si děti opatřily další element
  • Král Artuš ukrýval na Kamelotu další element. Nežilo se dobře v této ponuré době, jídlo nekvalitní, vrchnost panovačná a nespravedlivá... Děti to mohly okusit na vlastní kůži a nakonec se všemu vzepřely a bojovaly, jeden za všechny a všichni za jednoho, proti králi a jeho družině.
  • V roce 1000 n.l. v osadě na Políčkách ukázal sluneční paprsek místo odpočinutí elementu. Tábory Heureky se střetly na náměstí města Poličky - představte si, jak několik stovek táborníků dorazí se zástavami a zbraněmi (papírové koule na provázku) na náměstí, v čase kolem oběda, s odhodláním zvítězit nad druhým táborem. Občané byli udiveni a my jsme hodinu bojovali o vlajky a životy. Moc se nám to líbilo.
  • Další element střežily kmeny prérijních indiánů v Severní Americe konce 19. století. Děti jezdily na koni, bubnovaly, viděly jak se staví týpí a zpívaly indiánské písně.

Poprvé jsme zavedli možnost výběru činnosti ve volném čase. Vznikly táborové kroužky s různým zaměřením (plavání, míčové hry, výtvarná výchova, moderní tance, divadlo...).