Heureka
Letní tábor - akce pro děti i dospělé

Pravěk

Logo 2015 Zvědové, kteří putovali od severu k jihu, od západu k východu, unavení a vyčerpaní dlouhou cestou, konečně přinášejí dobré zprávy: vystopovali stáda mamutů, srstnatých nosorožců, divokých koní a polárních sobů, objevili místo, kde se bude dobře žít kmenům pravěkých lidí!

Vypusťte havrany a holubice… nechť se do všech koutů, do všech světových stran šíří zpráva, že uprostřed hlubokých lesů, poblíž modravých vod a zelených luk, v místě zvaném MLADOČOV, je mnoho medvědů, hejna ryb, stáda mamutů i stráně plné bobulí…

Naše tábořiště pravěkých lovců a sběračů zve děti do doby, kdy lidé osidlovali jeskyně. Přišli na to, že oheň nejen zahřeje, ale poslouží i k přípravě pokrmů a navíc je zdrojem světla. Začali se učit jeden od druhého. A všechny nabyté zkušenosti využívali k tomu, že společnými silami udolali nejedno obrovské zvíře, ze kterého zužitkovali téměř vše. Začali se spolčovat a zakládat rody a tlupy. Zjistili, že když jich bude víc pospolu, mají větší šanci na přežití. Lépe se jim bojuje proti jiným tlupám a o hodně lépe se jim budují pasti na zvířata. Tito lovci používali k lovu i k práci zbraně a nástroje z kamene, kostí a dřeva, lovili kyjem, oštěpem, sváděli neustálý boj s přírodou, s nepříznivými živly i s divokými zvířaty. Bojovali mezi sebou. Všichni měli jedinou starost – přežít do dalšího dne…

Ocitneme se na počátku všech pravěkých objevů a vynálezů. Naším prvořadým úkolem bude opatřit si dost potravy a zbraní, abychom se nemuseli strachovat o to, že nás vyhubí silnější tlupa, nebo že budeme trpět hladem v následující kruté zimě.

Poznáme zvyky, radosti i starosti pralidí. Budeme postupně rozvíjet řeč, budovat příbytky, pěstovat plodiny, učit se chovat zvířata a pečovat o ně, poznávat a respektovat přírodu. Naše tlupa si vytvoří i pravidelné rituály a obřady.

Stanou se z nás pravěcí lovci a sběrači, budeme bojovat za své tlupy proti sobě, přírodě i divé zvěři. Budeme pomocí primitivních nástrojů vyrábět různé „pravěkosti“, objevíme a vynalezneme mnohá „udělátka“, díky kterým budeme moci obchodovat, lovit a obdělávat pole…

Na našem veřejně přístupném facebooku děti naleznou každý měsíc popis jedné hry, která je na tábor připravena. Naše plány budeme odkrývat postupně. Věřte nám, že se máme všichni na co těšit.

Program tábora

Tábor je připraven tak, aby děti byly co nejvíc v přírodě, měly dostatek pohybu a aktivit. Plánujeme akční hry, bojovky, noční mise, táboráky i diskotéky.

Více než v letech minulých se děti blíže seznámí s přírodou, která je obklopuje.

I ti, kteří s námi na tábor jezdí několik let, budou mnohým překvapeni.

Co nesmí a nebude chybět ani letos táborům s Heurekou?

  • Želváci: individuální i kolektivní.
  • Strategická rozhodnutí, které ovlivní celotáborovku.
  • Bojovky: Kybernet, Boj o věže, finálová bitva Boj o vlajky…
  • Zbraně: VK, PbK, UD, obušek, řemdich, sekera , štít, katapult a navíc kyj.
  • Přežívání v přírodě, vaření a spaní pod širákem.
  • Přežívání v přírodě, vaření a spaní pod širákem.
  • Táborák a zpívání ze zpěvníku.
  • Večerní nástupy a scénky.
  • Noční hry.

Co bude nového?

  • Den ohňů.
  • Lovci blesků.
  • Vynálezy a objevy.

Na jaké celotáborové hry se můžete těšit?

Zatím prozradíme pouze dvě. Další budeme přidávat od ledna. Vždy jednu hru za měsíc.

Od Homo k Homo, aneb jak se stát kromaňoncem

Snem každého správného neandertálce je stát se opravdovým kromaňoncem. Tento človíček, vědecky nazývaný předvěký, sbíral plody, kořínky a lovil divokou zvěř. Žil v prostých jeskyních a přístřešcích. Vyvinul se natolik, že se způsobem myšlení a bohatšími výrazovými prostředky začal podobat modernímu člověku. Vytvářel již první umělecká díla včetně jeskynních maleb, zhotovoval šperky, figurky, oděvy, přístřešky, nástroje a lovecké zbraně.

Také děti čekají velké výzvy. Aby opustily podřadný vývojový stupeň, pokusí se opatřit si základní prostředky pro život. Budou to nelehké zkoušky, které je prověří. Musí si získat ženu (muže), kyj, oděv a chýši. Navíc je možné se podílet na dalších vynálezech, které ulehčí život kmene.

Flákoty

Tlupám se podařil husarský kousek! Skolily několik mamutů, které rozdělily na jednotlivé porce.

Znenadání došlo k prudké roztržce mezi náčelníky. Nedokázali se dohodnout, jakým způsobem mamuta přemístit do osad.

Výkřiky plné zloby nebraly konce. Bylo jasné, že slova, posunky a hrozby se promění v bitvu o maso, jakou pravěk ještě neviděl.

Nestačí ovšem jen kus masa vybojovat a uchránit před nepřítelem. Musíme přijít na způsob, jak ho správně přenést do bezpečí. Stačí trocha nešikovnosti a lahodná flákota se válí na zemi.

Pravěká historie


Heureka na Facebooku