Jedenáctý den - Magatama


Turnaj v sumo na počest císaře

SUMO

V Japonsku přetrvávají vedle nejmodernější techniky i tradice více než prastaré. Jejich kořeny prorůstají staletími a mizejí v časech pověstí a legend. Jedna z tradic patří do sféry sportu a jmenuje se Sumo. Obří bojovníci sumo vážou k sobě takovou pozornost veřejnosti, že hravě zastíní ostatní budo v Japonsku.

Co se stáří týče, těžko bude sumu nějaký sport konkurovat. Jeho prapočátky jsou spojovány s legendou o osidlování japonských ostrovů. Předkové dnešních obyvatel se na nich mohli usadit až poté, co jeden z jejich bojovníků svedl zápas s shintoistickým bohem. A vybavíme-li si zobrazení asijských božstev rodu mužského, jimž málokdy chybí důkladný břich, hned můžeme spřádat teorie o tom, proč spolu zápasí právě tlouštíci. Pro Japonce, lidi od přírody útlé, je tloušťka čímsi daleko úctyhodnějším než pro nás. Z toho vyplývá, že zápasníci Sumo mají velikou úctu obyvatel. A jsou středem pozornosti medií.

Historické zmínky o Sumo najdeme poprvé v zápisech z 8. století. Sponzor oněch nejstarších doložených zápasů byl vskutku vznešený - sám císař. Na jeho dvoře se odehrávala jednotlivá klání, jeho dvůr odměňoval vítěze cenami.Popsat takový zapas je docela jednoduché.

Cílem je donutit soupeře šlápnout mimo vyhrazený prostor a nebo jej povalit tak, aby se dotknul země jakoukoliv částí těla kromě chodidel. V případě, že se to podaří je zápas okamžitě ukončen rozhodčím, který se pohybuje v blízkosti zápasníků. Nutno dodat, že ani rozhodčí se nevyhnou občas kolizi se siláky. Ne snad proto, že by zápasník úmyslně napadl rozhodčího, ale občas v zápalu boje se otřou zápasníci svojí váhou o rozhodčího a tomu nezbývá nic jiného nežli vyklidit prostor v ne zrovna populární poloze.

Zápas trvá krátce. Během zápasu rozhodčí v dohjó vykřikuje "nokotta - nokotta". Po zápase předá vítězi obálku a začíná další zápas. Zápasníci vhazují do dohjó sůl, staví se na jednu nohu, poplácávají se po svém vlastním těle a začínají před zápasový tanec na jedné noze. Poté soupeři podřepnou proti sobě a upřeně se dívají jeden druhému do očí. Pak se postaví do základního postavení.

 

Děti bojovaly přesně podle pravidel se všemi ceremoniemi...